Alles over de Begonia

Begonia’s zijn een van die bloemen die iedereen herkent vanwege hun unieke bladvormen en mooie bloemen. Ze worden vaak gezien als kamerplanten, maar het buiten kweken van begonia’s is een geweldige manier om een ​​schaduwrijke plek in je tuin een heldere kleur te geven.

Begonia’s worden geprezen om hun langdurige kleur en worden zelfs nog meer gewaardeerd om hun mooie enkele en dubbele bloesems, die er in overvloed zijn onder de juiste omstandigheden. Kies een soort met veel ruches of meer ingetogen bloembladen.

Deze tropische plant komt voor in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en delen van Azië en werd voor het eerst genoemd in de 18e eeuw door de Franse botanicus Charles Plumier. Er zijn vele soorten begonia’s, waaronder suikerriet, struik, semperflorens en rex cultorum, maar wanneer de meeste mensen aan begonia’s denken, denken ze aan knolbegonia’s.

Je kunt deze planten in je plaatselijke kwekerij vinden, maar je kunt ze ook kweken door knollen te kopen die eruit zien als bruine, gedroogde champignonhoedjes. De groei komt van de concave kant, dus wees voorzichtig bij het planten (zie hieronder).

Beknopte handleiding: planten, kweken en verzorgen van begonia’s

  1. Schitterende schaduwplant in levendige kleuren
  2. Groeit uit knollen; moet in het voorjaar worden geplant als alle gevaar voor vorst is verdwenen
  3. In koudere klimaten zijn knollen niet winterhard
  4. Zorg voor rijke grond, regelmatig water en bescherming tegen wind
  5. Plagen en ziekten zijn onder meer witte vlieg en verschillende soorten schimmels

Zonlicht: schaduw, geen volle zon
Rijpheid: 3-4 maanden van plant tot bloei
Hoogte: 6-18 inch
Afstand: 2-3 inch in containers

Voorbereiding van de locatie

Kies een schaduwrijke, beschermde plek die niet te droog wordt. Een standplaats met ochtendzon en lichte bries is ideaal, aangezien begonia’s verschroeien als ze te veel zon of wind hebben.

Of je nu plant in containers of buiten, kies voor goed doorlatende grond die aan de zure kant is. Vul aan met compost en veenmos als uw grond slecht of zwaar is, of gebruik een containermengsel met een hoog veenmosgehalte.

Zoals alle tropische planten hebben begonia’s warme temperaturen nodig, dus plant ze alleen buiten als alle gevaar voor vorst voorbij is, maar voordat het warme weer toeslaat. U kunt knollen 8 weken voor het verplanten binnenshuis beginnen, zodat de bloemen eerder verschijnen.

Houd de grond vochtig, maar te veel water kan de knol beschadigen en meeldauw bevorderen.

Hoe te planten

Voor containers, laat knollen beginnen door een pot of bloembak te vullen met een kwaliteitsmix en vervolgens gaten te graven van ongeveer 2 inch diep en 2-4 inch uit elkaar. Leg de knollen met de holle kant naar boven, bedek ze met aarde en water. Zorg ervoor dat u niet te veel water geeft of knollen zullen rotten.

Zorg er bij het buiten planten voor dat alle gevaar voor vorst geweken is. Graaf gaten die ongeveer 20 cm uit elkaar liggen (deze tool maakt het gemakkelijk) en 2-3 cm diep. Plant niet te diep. Zorg ervoor dat u de knollen met de holle kant naar boven plant. Bedek met aarde, geef licht water en wacht tot je nieuwe groei ziet totdat je regelmatig water gaat geven.

Zodra de planten beginnen te bloeien, kunt u de vervagende bloemen afknijpen om vertakking en nieuwe groei te stimuleren.

Overwinteren

In koudere klimaten overleven knollen de winter niet, dus je moet ze opgraven om ze te behouden.

Bekijk de planten goed tegen het einde van het groeiseizoen. Wanneer de onderste bladeren geel beginnen te worden, stop dan met regelmatig water geven en laat de plant een beetje afsterven. Graaf de hele plant op en zet hem een ​​paar weken op een krant, een rek of een kist om volledig uit te drogen.

Reinig vervolgens het resterende plantmateriaal of de aarde van de knollen, gooi eventuele knollen die er beschadigd uitzien weg en stop de gezonde knollen in een doos tussen lagen krantenpapier. Gebruik geen plastic dat schimmel bevordert. Bewaar ze op een koele temperatuur die boven het vriespunt blijft. 40-45º F is ideaal.

In het voorjaar kunt u ze 8 weken voor de laatste vorst uit de opslag halen om binnen te beginnen of wachten tot na de laatste vorst om buiten te planten.

Insecten- en ziekteproblemen

Ongedierte en ziekten lijken begonia’s aan te vallen wanneer ze te veel water geven, dus voorkom mogelijke problemen door water te geven als de grond droog is en voor voldoende circulatie te zorgen.

De meest voorkomende plaag is witte vlieg, die kan worden behandeld met natuurlijke pesticiden of insectenroofdieren zoals lieveheersbeestjes of witte vliegparasieten. U kunt ook botrytis (grijze schimmel), echte meeldauw, botrytis, bladvlekkenziekte en wortel-, stengel- en bladrot zien. Veel soorten meeldauw, bladvlekken en bacterievuur kunnen worden verholpen met een vloeibare koperspray.